Αντιπολεμική-Αντιμιλιταριστική Πορεία, Σάββατο 13 Απρίλη

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΜΠΙΖΝΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Ο πόλεμος δεν είναι ένα φυσικό φαινόμενο που ενσκήπτει αναπόφευκτα, δεν πέφτει από τον ουρανό τυχαία, δεν είναι προϊόν ανωτέρας βίας ή θεϊκής βούλησης. Ο πόλεμος συμβαίνει εδώ ή αλλού ή παραπέρα, διότι υπάρχουν δυνάμεις που διαρκώς τον προετοιμάζουν. Για την ακρίβεια, που ζουν από αυτόν, προετοιμάζοντας ή/και διεξάγοντάς τον. Εμείς εδώ στην Κρήτη, και ειδικά στα Χανιά, είμαστε μάρτυρες της εκκόλαψης του πολέμου. Θα λέγαμε ότι παντού όπου υπάρχει ένα στρατόπεδο, ένα οποιοδήποτε στρατόπεδο, εκεί βρίσκεται κι ένα μικρό εκκολαπτήριο πολέμου. Όμως εδώ, μέσα σε αυτήν την πολυθρύλητη για την ιστορία και την γεωπολιτική σημασία της περιοχή, και ακριβώς λόγω αυτής της σημασίας, βρίσκεται ένα πραγματικά μεγάλο εκκολαπτήριο του πολέμου.

Ο κόλπος της Σούδας και το Ακρωτήρι καταλαμβάνονται από ένα τεράστιο σύμπλεγμα στρατιωτικών εγκαταστάσεων – Ναύσταθμος, Πεδίο Βολής, 115η Πτέρυγα Μάχης, Αμερικανο-νατοϊκή Βάση στο Μουζουρά, Ναυτική Βάση στο Μαράθι, στρατιωτικό ραντάρ στο Σταυρό, στρατόπεδο στον Άγιο Ονούφρη. Παραλίες και οικιστικές ζώνες μόνο για στρατιωτικούς στο Ακρωτήρι, ενώ σχεδόν σε ολόκληρη την ακτογραμμή του κόλπου της Σούδας είναι απαγορευμένη η πρόσβαση. Όλη αυτή η κατειλημμένη από τον στρατό έκταση, εξυπηρετεί την μπίζνα του πολέμου, συνιστώντας μια από τις σημαντικότερες πολεμικές εγκαταστάσεις του ελληνικού κράτους και του ΝΑΤΟ. Έχουμε λοιπόν το θλιβερό προνόμιο να συνυπάρχουμε με ένα κορυφαίο εκκολαπτήριο πολέμου, σε παγκόσμια κλίμακα, η λειτουργία του οποίου δυστυχώς δεν εξαντλείται μονάχα εντός των περιφραγμένων εκτάσεων, αλλά εκτείνεται και εκτός μέσω ενός τεράστιου κύκλου εργασιών που εμπλέκει μεγάλο τμήμα της τοπικής κοινωνίας και αλληλεπιδρά με την τοπική οικονομία.

Έχοντας υπόψιν ότι η Ελλάδα δεν είναι ένα απλό μέλος της νατοϊκής συμμαχίας, αλλά ότι ανήκει στον πυρήνα της ελίτ της, δεν αναγνωρίζουμε κάποιον εξαναγκασμό στην παρουσία του εδώ. Η από κοινού εκμετάλλευση των προηγμένων στρατιωτικών εγκαταστάσεων λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη των Χανίων, ενεργοποιεί τα αντιπολεμικά αντανακλαστικά μας, όπως χιλιάδων άλλων πριν από εμάς καθόλη την ιστορία του αντιβασικού κινήματος – αλλά όχι πλέον με την αφέλεια ή την ιδιοτέλεια της «αντι-ιμπεριαλιστικής» οπτικής. Ο στρατός του ελληνικού κράτους είναι αυτός που ευθύνεται για την παρουσία του ΝΑΤΟ εδώ, όπως κάθε εθνικός στρατός που έχει τους συμμάχους και τους εχθρούς του. Η ύπαρξη και μόνο εθνικών στρατών κάνει την ένταξή τους στην τάδε συμμαχία και την πολεμική τους αντιπαράθεση με μια άλλη, εντελώς εύλογη και αναπόδραστη συνθήκη. Η αντίθεσή μας δεν εξαντλείται στο συγκεκριμένο σύμπλεγμα και τη θέση της Ελλάδας σε αυτό. Δεν έχουμε κάποια προτίμηση ανάμεσα στα γεωπολιτικά στρατόπεδα και δεν θα δικαιολογούσαμε την παραμικρή θυσία υπέρ του ενός ή του άλλου.

Τη θέση του στην ελίτ του ΝΑΤΟ ο εγχώριος μιλιταρισμός την αξιοποιεί στα Βαλκάνια και την ανατολική Μεσόγειο επιδιδόμενος σε ένα όργιο επιθετικότητας. Οι ένοπλες προβοκάτσιες σε ξένο έδαφος (Αλβανία), οι ωμές επεμβάσεις στα εσωτερικά γειτονικών κρατών που φτάνουν μέχρι την υπαγόρευση συντάγματος (Βόρεια Μακεδονία), και κυρίως, η ξεκάθαρα επεκτατική εκστρατεία περικύκλωσης της Τουρκίας μέσω των δύο τριμερών συμμαχιών με Αίγυπτο, Ισραήλ και Κύπρο, συνοδεύονται στο εσωτερικό και γειώνονται κοινωνικά με ένα στημένο αδιάλειπτο σκηνικό εθνικιστικού παροξυσμού. Κυρίαρχη θέση σε αυτόν κατέχει ο από δεκαετίας βομβαρδισμός του δημόσιου λόγου με τις κούφιες ονειρώξεις περί ΑΟΖ, εξορύξεων και πετρελαίων, ως την νέα κόκκινη μηλιά της εθνικής μας ολοκλήρωσης. Η επίμονη αυτή και μεθοδική προπαγάνδα δεν έχει άλλο στόχο από το να προλειανθούν ιδεολογικά οι επιδιώξεις των στρατοκρατών, καθώς και των κεφαλαιοκρατών της ενέργειας που όπως παντού και πάντα βρίσκονται κάπου εκεί τριγύρω από κάθε πρόθυμο για πόλεμο καραβανά.

Στεκόμαστε πρώτα και κύρια απέναντι στον εγχώριο μιλιταρισμό και τον βασικό του πυλώνα, τον Ελληνικό Στρατό. Στεκόμαστε απέναντι στις συμμαχίες του, τις επιδιώξεις του, τις ονειρώξεις του. Στεκόμαστε απέναντι στους ξαναζεσταμένους μεγαλοϊδεατισμούς και αλυτρωτισμούς του. Δεν τσιμπάμε στη φαιά προπαγάνδα του, δεν συντονιζόμαστε στο νοσηρό κλίμα που καλλιεργεί με όλο αυτό το συρφετό που άμεσα ή έμμεσα σιτίζεται από αυτόν. Καλούμε κάθε άνθρωπο που τάσσεται ενάντια στον πόλεμο να σταθεί μαζί μας απέναντι στην πραγματική μήτρα της εμπόλεμης συνθήκης, τον εθνικό στρατό!

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*